Κολύμπι στον πάγο

Σε αυτο το επεισόδιο θα δουμε τον Αλεξανδρο να κανει μια βουτια στα παγωμένα νερα του Κύνδου ποταμου. Θα δουμε τον βασιλια μας να κατακτα το πρωτο του νομισματοκοπείο. Θα γνωρίσουμε εναν φιλο του Αλέξανδρου τον Άρπαλο, θα πουμε λιγα λογια για εναν αλλο Αλέξανδρο, τον Αλέξανδρο τον Μολοσσό, και καποιες αλλες μορφαρες του 4 αιώνα ΠΧ. Και κλεινοντας θα δουμε που βρισκεται ο Δαρείος.

Πολιορκία της Μιλήτου

Πολλά και διάφορα τα γεγονότα μετά από την μάχη του Γρανικού. Οι περισσότερες πόλεις παραδίνονται στον Ελληνικό στρατό αλλλα υπάρχουν και τα μαχήμια που δεν ξερουν τι σημαίνει η φράση “στήνω κώλο”.

Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες…Πλην Λακεδαιμονίων

Εφτασε η στιγμή της μεγάλης σύγκρουσης. Για πρώτη φορά, οι Πέρσες θα πάρουν μια γεύση από τη δύναμη των Ελλήνων με Ηγεμόνα τον Αλέξανδρο τον Γ, γιο του Φιλίππου …πλην Λακεδαιμονίων φυσικά.

Λέω και λίγα λόγια για το σπουδαίο ποίημα του μεγάλου Καβάφη μας ¨Στα 200 Π.Χ.¨

http://alexandroscast.gr/χορηγός/  

The Battle of the Granicus River
by Charles Le Brun

Το άρθο του Λιαντίνη για το “Στα 200 Π.Χ.”

Τα λινκς που σας υποσχεθηκα για τα ποιηματα του μεγαλου μας Καβάφη.

Τα αντιμακεδονικα 

http://cavafis.compupress.gr/kavgr_98.htm

https://latistor.blogspot.com/2013/05/162-150.html

Τα φιλολακωνικα

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos_Politismos/logotexnia/B-thermopyles.htm

https://latistor.blogspot.com/2010/09/blog-post.html
https://latistor.blogspot.com/2014/02/blog-post.html

Πάμε Ασία

Βλέπουμε πως ο Αλέξανδρος πέρασε στην Ασία. Αναλύω την πολύ ωραία ιστορία του Λέανδρου και της Ηρώ και λέω λίγα λόγια για την σχέση του Αλέξανδρου με τον Ηφαιστίωνα.

Ο Αλέξανδρος προσφέρει στεφάνι στο άγαλμα του Αχιλλέα
Ο Αλέξανδρος παίρνει την Ασία δορίκτητη

Το πάρτυ στη σκηνή

Πολλά έγιναν το 334 λίγο πριν φύγει για την Περσική Εκστρατεία. Αγάλματα άρχιζαν να ιδρώνουν, γλέντια και χοροί που κράταγαν 9 μέρες ακόμα και σκηνές με 100 κρεβάτια για τους πολύ κοντινούς φίλους.

Ορφέας

Ο Αλέξανδρος πάει Βόρεια

Είμαστε στο 336, ο Αλέξανδρος θέλει να πάει στους Δελφούς να ρωτήσει την Πύθια πως θα παει θα τα πάει περσική εκστρατεία.

Μετα θα κατευθύνει Βόρεια, εχει να εκδικηθεί κατι ηττες πατερα του.

Alexander the Great by Pablo Oteiral

Διογένης

Οσο ήταν στην Κόρινθο ο Αλέξανδρος έρχονται διάφοροι να τον χαιρετίσουν.  Κάποιος όμως που δεν ήρθε είναι ο Διογένης ο Κυνικός, ο Αλέξανδρος θα δώσει εντολή στους δικούς του να τον πάνε σ’αυτον. Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; ποιος ειναι αυτος ο Διογένης; γιατι τον ελεγαν Κυνικό; και αλλα πολλα στο  σημερινό επεισόδιο.